Mikä on dataohjelma?

Dataohjelma on käsitteenä laaja ja sillä on useita merkityksiä. Tietotekniikassa sillä voidaan viitata joko tietojenkäsittelyohjelmaan, jonka avulla käyttäjä hakee ja muokkaa tietokannassa olevaa dataa, tai sillä voidaan viitata vaikka julkisen hallinnon IT-projekteihin, joiden tavoitteena on tiedon avaaminen julkiseen käyttöön.

Ison tiedonmäärän äärellä

Nykyään käynnistetään jatkuvasti ohjelmia, joiden tavoitteena on tutkia ja kehittää uusia tapoja hyödyntää yritysten ja muiden organisaatioiden suuria datamääriä. Kun tallennuskapasiteetti on vuosien varrella halventunut, ovat datamäärät kasvaneet räjähdysmäisesti, mistä mukaan on tullut termi ”Big data”. Uusia työkaluja ja älykkäitä menetelmiä kaiken tämän datan hyödyntämiseen tarvitaan, koska kyse on niin suurista määristä dataa, etteivät perinteiset datan hallintatavat enää riitä.”Big data” terminä on vielä niin tuore, ettei ole edes syntynyt yhteysymmärrystä mitä kaikkea se pitää sisällään. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että on olemassa suuri määrä dataa, jota ei osata vielä täysin hyödyntää – osittain työkalujen puuttumisen takia. Esimerkkejä tämänkaltaisesta datasta ovat internetsivujen lokitiedot, asiakkaiden kirjoittamat arvostelut, navigointipalveluiden paikkatiedot, älykkäät sähköverkot, sosiaalisen median sisältö jne. Big datasta saat lisätietoa Microsoftin Big Data -artikkelista.

Tietokannat

Dataohjelma voi myös tarkoittaa yksinkertaisimmillaan tietokoneella olevaa ohjelmaa, jolla käyttäjä pääsee käsiksi tietokannassa sijaitseviin tietoihin. Dataohjelman ei tarvitse edes olla erikseen asennettava ohjelma, sillä dataohjelmana voi toimia vaikka internetselain. Lisää datasta ja tietojärjestelmistä voit lukea aikaisemmista artikkeleistamme kuten Mikä on tietojärjestelmä?Käyttäjä voi kirjautua esimerkiksi autokaupan sivuille selaimellaan ja alkaa hakemaan tietoja autoista. Hakukriteerit, kuten vuosimalli, ajetut kilometrit ja merkki ovat tietokannassa sijaitsevaa dataa, jonka perusteella käyttäjä voi hakea eri vaihtoehtoja. Kun haku on suoritettu, tietokannasta etsitään tiedot ja tulos palautetaan käyttäjän ruudulle: muutamassa sekunnissa hän saa listan autoista, jotka osuvat hänen hakukriteereihinsä.